Kabızlık Nedir, Kabızlığın Nedenleri

1 yorum
523 okunma

Kabızlık nedir, kabızlık nasıl ortaya çıkar, kabızlığın nedenleri, kabızlığa iyi gelen yiyecekler

Kabızlık nedir ve nasıl ortaya çıkar? 

Kabızlık, kişilerin  dışkılama esnasında zorlanması durumudur. Bazen tek başına bir hastalık olarak, bazen de bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar . Kişiler için hayatı oldukça zorlaştırır. Kadınlarda ve yaşlılarda görülme oranı daha fazladır .

Kabızlıkta dışkı sert ve kurudur. Dışkının bu durumu bağırsak içerisinde ve anüste yara, basur  gibi yeni problemleri meydana getirebilir. Bu sebeple kabızlık ciddiye alınmalı ve bir an önce tedavi edilmelidir.

Kabızlığın belirtileri 

● Uzun bir süredir haftada üçten daha az sayıda dışkılama

● Dışkıda sertlik

● Karnın sürekli şiş olması

●  Dışkılama meydana geldiği halde bitmemiş hissi

● Çoğu zaman gaz , hazımsızlık ve karın ağrısının görülmesi

Kabızlığın Nedenleri 

● Yeterince sıvı alınmaması

●  Bozuk beslenme alışkanlıkları: Çok yeme, fast-food tarzı beslenme, gece geç saatlerde yeme gibi.

● Lif  bakımından zengin yiyeceklerin fazla tüketilmemesi

● İhtiyaç duyulduğu halde dışkılama yapmamak

● İshal nedeniyle meydana gelen sıvı kaybı

● Bilinçsiz diyet programı uygulanması

● Hareketsiz yaşam

● Hamilelik ve doğum

● Yatağa bağlı hastalıklar

● Yüksek tansiyon

● Birtakım ağrı kesici ve antidepresan ilaçlar

● Kemoterapi

Bebeklerde ve küçük çocuklarda kabızlık 

  Kabızlık bebeklerde ve küçük çocuklarda sık karşılaşılan bir durumdur.  Bünyeleri yetişkinlere göre daha zayıf olduğu için kabız olmaları halinde daha dikkatli olunmalı, doktorun tavsiyelerine göre beslenmeleri düzenlenmelidir.

Çocuklar ay çekirdeği, kabak çekirdeği gibi yiyecekleri kabuğuyla yemeyi severler. Fakat bu anüste yırtık oluşturabilecek şiddette bir kabızlığa yol açabilir. Kabız olan çocuğa evde  alternatif  bir yöntem olarak zeytinyağı içirilebilir . Bir miktar  zeytinyağı küçük bir enjektörle poposuna sıkılabilir.

Kabızlığı geçirmek ve tekrar etmesini önlemek için neler yapılmalı? 

Her gün en az 2 litre su tüketilmelidir . Sabahları ılık bir su içerek güne başlanabilir.

Çok fazla yemekten kaçınılmalı ; bağırsakları çalıştıran lifli yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmelidir. Ancak lifli yiyecekler bol su ile alınmazsa tam ters etki yapacaktır. Sebze , meyve ve bakliyat  gibi  yiyecekler bol tüketilmelidir. Kırmızı et, hazır yemekler, dondurulmuş gıdalar, kızartmalar, kahve ve asitli içeceklerden kabızlık boyunca uzak durulmalıdır.

Erik hoşafı içmek, sabahları aç karnına ılık suda bekletilmiş kuru kayısı yemek yahut zeytin yağını sade veya ılık suyla karıştırarak içmek kabızlığa faydalıdır.

Hareketli bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Masa başı işlerde çalışanlar her gün düzenli olarak yürümeli ve egzersiz yapmalıdırlar.

Tuvalet ihtiyacı asla ertelenmemelidir.

Sabahları aç olarak yoğurdun içerisine keten tohumu eklenip yenilmelidir .

Eğer tüm bu uygulamalara rağmen kabızlık devam ederse, dışkıyı yumuşatarak kabızlığı gideren ilaçlara başvurulur . Bunlara laktasif ilaçlar denir. Fakat bunların kullanım şekli mutlaka bir doktor tarafından belirlenmelidir. Laksatif ilaçların aşırı şekilde kullanımı, bağırsaklarda mineral ve su kaybına neden olabilir. Bu da tembel bağırsak sendromuna yol açar. Laksatif ilaçlarla uzun süreli tedavi  vitaminlerin ve diğer besin maddelerinin emilmesini bozabilir.

Kabızlık için doktora ne zaman başvurulmalıdır? 

Eğer kabızlık belirtileri şiddetli yaşanıyorsa ve üç haftadan fazla sürmüşse ; bağırsaklar, diyet veya egzersize rağmen düzgün çalışmaya başlamamışsa, şiddetli karın ağrısı varsa, dışkıda kan görülmüşse,  ishal ve kabızlık dönüşüm halinde yaşanıyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır .

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , , , , , , , ,
Eklenme Tarihi: 1 Şubat 2017

Konu hakkında yorumunuzu yazın

Kabızlık Nedir, Kabızlığın Nedenleri (1 Yorum)